Reklama
 
Blog | Michal Vít

Zahraniční politika USA 2011

USA za uplynulé dva roky výrazně proměnily svoji politiku vůči Rusku. To má přirozeně bezprostřední dopad na vztahy s Gruzií. Z hlediska Gruzie se jedná o nezáviděníhodnou situaci - úhlavní nepřítel na hranicích a osamocenost na mezinárodním poli.

To, že s příchodem Obamy dojde k proměně zahraniční politiky USA, bylo jasné již v době zvolení Obamy prezidentem. Priority Obamovy administrativy v zahraniční politice se v plné míře projevují nyní – více než dva roky po nástupu do úřadu. Ačkoli například obsazení postu ministryně zahraniční H. Clinotonové vzbuzovalo jisté naděje na kontinuitu na zlatá 90. Léta v zahraniční politice USA, skutečnost je jiná.

Nejen že se mezi tím svět výrazně proměnil, ale došlo zejména k proměnám priorit americké ZP. Reset ve vztazích USA a Ruska přinesl jednu velmi nepříjemnou skutečnost – zachování dobrých vztahů s Ruskem je pro Obamu absolutní prioritou, což se bohužel odráží nejen v přehlížení vnitřních záležitostí Ruska, ale zejména ve chladném postoji vůči Gruzii. USA se zdráhají jakýchkoli partnerských vyhlídek či jakýchkoli bezpečnostních záruk. Z pohledu Gruzie se jedná o minimálně nezodpovědnou pozici, neboť vliv USA na Saakašviliho úmysl rázně odpovědět Rusku na jeho vojenské aktivity v regionu, nebyl zanedbatelný. Nervozita Gruzie je na místě. V průběhu ledna se objevily informace o rozmístění ruských raket S-300 na území Jižní Abcházie a Jižní Osetie – Rusko tuto skutečnost nevyvrátilo. K dodržování 6 bodové dohody nedochází ani náhodou, ale to již nevzrušuje ani USA, ani EU a samozřejmě ani Rusko. Gruzie se bohužel ocitla ve svém prozápadním úsilí ve slepé uličce.

Tento posun priorit v době, kdy jsme svědky demokratizační vlny v arabském světě, činí mezinárodní dění skutečně nepřehledným, ale alespoň zajímavým :).    

Reklama

Obrázek: zdoj Reuters